Hva er en tannpleier?

En tannpleier er en person som har tannpleierutdanning,-3 årig på høgskolenivå. For å jobbe i Norge må man ha en godkjent autorisasjon. I Norge kan man utdanne seg til tannpleier i Oslo, Elverum, Bergen og Tromsø.

Yrkesgruppen jobber mye forebyggende-til sammenlikning er tannlegen reparerende. Tannpleieren har en selvstendig utdanning som gir egen autorisasjon. Arbeidsoppgavene er bl.a å forebygge sykdommer i festeapparatet til tennene og ellers andre sykdommer i tenner og munnhule, sjekke for karies (hull) og gjøre opp årlig status, samt og instruere, veilede og lære deg opp til god egenomsorg.

Tannpleieren kan enten være ansatt eller drive egen praksis. Arbeidsområdene varierer fra type arbeidssted, men ofte finner man et samarbeid mellom tannpleier og tannlege, eller tannpleier/kjeveortoped/periodontist etc. Man kan også være ansatt hos forskjellige typer grossister som forhandler tannlegeutstyr/artikler og/eller munnpleieartikler. I klinikken vil arbeidsoppgavene til en tannpleier være undersøkelse av tenner, tannkjøtt og slimhinner, røntgenopptak, diagnostisering, fjerning av tannstein og plakk, og behandling av tannkjøttsykdommene: Gingivitt og periodontitt. Tannpleieren kan også gjøre midlertidig fyllingsterapi, gi akutt førstehjelp, fluorbehandling og estetiske ting som bleking og tannsmykker. I de fleste tilfeller er tannpleieren eksperten til å veilede pasientene slik at de blir i bedre stand til å ivareta sin egen tannhelse og gir dem mye oppfølging! Tannpleieren utfører ikke de større reparasjonene som permanent kariesbehandling og fyllingsterapi, kroner, broer, proteser etc., da tar tannlegen over.

Som tannpleier på Tann-Værket bruker jeg også laser i noen tilfeller. Der har jeg gjennomgått eget kurs. Spør meg om det kan være aktuelt i ditt tilfelle.

Noen spørsmål?

63 95 20 40

(Telefonen besvares fra 08:00 alle dager)

Åpent

man-torsdag: 09:00 - 15:00

fredag: 09:00-13:00